"Nasze pożywienie powinno być lekiem, a naszym lekarstwem powinno być pożywienie."
Abu-Ali ibn Sina Awicenna
Zdrowie kobiety i przyszłej matki to najbardziej istotny aspekt współczesnej medycyny. W związku z niekorzystną sytuacją ekologiczną, niewłaściwym żywieniem i stresującym stylem życia, kobiety coraz częściej zmagają się z chorobami powodowanymi przez zaburzenia hormonalne. Choroby takie jak torbiele jajników, endometrioza, erozja szyjki macicy, cysty i mastopatia mogą prowadzić do niepłodności, a w pewnych okolicznościach, również do powstania nowotworu. W dodatku, niska aktywność i długie godziny nieruchomego siedzenia mogą skutkować zatorami w miednicy małej, i zmniejszać sprawność narządów rozrodczych.
Bardzo istotnym środkiem zapobiegawczym jest właściwe odżywianie i wybór produktów, które chronią przed szkodliwym wpływem środowiska. Jest to szczególnie ważne dla ciężarnych kobiet. Pokarmy, które spożywa przyszła mama, zawierają składniki, budujące ciało dziecka. Właśnie te produkty spożywcze zapewniają energię krążącą w organizmach matki i dziecka, energię, która jest niezbędna dla podtrzymania zdrowia i witalności. W naszej praktyce, rekomendujemy na pierwszym miejscu olej cedrowy, dla kobiet w każdym wieku.
Przez długi czas olej cedrowy był klasyfikowany jako towar luksusowy, ceniony w kuchni za delikatny smak, złocisty kolor i orzechowy aromat. Jego odżywcze i lecznicze właściwości można w dużej części tłumaczyć wysokojakościową kompozycją tłuszczów, białek i innych substancji. Olej cedrowy różni się od innych olei wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z orzechów cedrowych jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów, których harmonijne połączenie daje olej o medycznych właściwościach.
Współczesna medycyna uważa olej cedrowy za swoisty magazyn witamin i biologicznie aktywnych substancji, zbilansowanych i skomponowanych przez naturę. Zapewnia zdrowie dla kobiecych narządów płciowych i pomaga w prawidłowym rozwoju płodu w czasie ciąży.
Witamina A (karoten) - wpływa na błonę śluzową macicy, sprzyja jej regeneracji - co jest szczególnie ważne w okresie poporodowym - i reguluje rozwój dziecka podczas ciąży.
Witamina B2 (ryboflawina) – gwarantuje prawidłowy przebieg ciąży i porodu, jest stosowana, aby zapobiec zagrożeniu przerwania ciąży. Ponieważ jest katalizatorem procesu oddychania komórkowego i percepcji wizualnej, wspiera proces utleniania-redukcji w organizmie, uczestniczy w tworzeniu DNA i reguluje procesy regeneracji tkanek (w tym komórek skóry).
Witamina C (kwas askorbinowy) – bierze udział w syntezie kolagenu, uczestniczy w tworzeniu i funkcjonowaniu chrząstki, kości, i zębów. Wpływa na tworzenie się hemoglobiny i dojrzewanie erytrocytów. Poziom kwasu askorbinowego w organizmie kobiety w ciąży ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju łożyska, a także dla odporności organizmu na zakażenia.
Witamina D (ergokalcyferol, cholekalcyferol) – bierze udział w regulacji metabolizmu wapnia i fosforu, w procesie tworzenia tkanki kostnej. Jest stosowana w praktyce położniczej, w zapobieganiu krzywicy u płodu.
Witamina E (tokoferol) - witamina E jest niezastąpiona we wszystkich fazach reprodukcji: zapewnia potencjał seksualny, prawidłowy rozwój płodu, wzrost organizmu, uczestniczy w tworzeniu mleka u kobiet karmiących piersią. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organów płciowych, czasami do utraty płodu i poronienia.
Witamina B9 (kwas foliowy) – bierze udział w metabolizmie białek, kwasów nukleinowych i fosfolipidów, odgrywa ważną rolę w rozwoju płodu, zwłaszcza w okresie powstawania mózgu, stymuluje proces tworzenia się krwi.
Z mojego doświadczenia, mogę powiedzieć, że olej cedrowy wymiernie poprawia proces zdrowienia kobiet z ostrymi lub przewlekłymi stanami zapalnymi, oraz u pacjentów w okresie pooperacyjnym. U kobiet, które na stałe włączyły olej cedrowy do swojej diety, objawy przewlekłych chorób zapalnych znacznie się zmniejszyły. Olej cedrowy jest coraz częściej stosowany w leczeniu chorób pęcherza moczowego (w formie tamponów i aplikacji).
Podsumowując, chciałabym powiedzieć, że olej cedrowy powinien się znaleźć swoje miejsce w diecie każdej kobiety. Jest to niezwykły i pełny dar natury, nie tylko jako produkt spożywczy, ale również jako środek pomagający radzić sobie z różnymi dolegliwościami.
Dr L. W. Swiridowa
(Położna, ginekolog)