Duze zdjecie

Sadzonka cedru syberyjskiego


Cena: 55 zł

Dostępność:


Sadzonki można zamawiać telefonicznie u sadowników:

694-495-515 (Arkadiusz, Wielkopolska)

(46) 855 53 49 (Sławomir, ok. Warszawy)


    Młode, zdrowe sadzonki cedru syberyjskiego.

    Sadzonki najlepiej przesadzać wiosną (marzec-maj) lub jesienią (wrzesień-październik). Cedry są całkowicie odporne na zimowe chłody, ale wrażliwe na wiosenne przymrozki - jeżeli po przesadzeniu jest prognozowany spadek temperatury poniżej zera, dobrze jest zabezpieczyć sadzonkę przed przymrozkiem.

    Sadzonki można zamawiać telefonicznie:

    694-495-515 (Arkadiusz, Wielkopolska)

    (46) 855 53 49 (Sławomir, ok. Warszawy)

    Po rozpakowaniu paczki, trzeba podlać sadzonkę. Cedry były hodowane na zewnątrz, dlatego nie można ich zbyt długo przetrzymywać w domu. Wiosną w okresie od kwietnia do początku czerwca (lub jesienią wrzesień-październik) sadzonki cedrów przesadzamy na wyznaczone miejsce w ogrodzie. Cedr lubi glebę lekką i wilgotną, z domieszką gliny, lekko kwaśną (np. z dodatkiem torfu), nie nadaje się natomiast do zbyt suchych, piaszczystych, nasłonecznionych miejsc.

    Cedry dobrze rosną w sąsiedztwie innych drzew lub krzewów (np. owocowych, brzóz, dębów). Póki jest niewyrośnięty, należy odchwaszczać miejsce gdzie jest posadzony, aby inne rośliny go nie zagłuszyły. Warto również go zaściółkować (np. igliwiem/korą drzew iglastych)
    Aby zapewnić szybszy wzrost sadzonki, należy ją zasilać naturalnymi preparatami (kompost, oborniki, biohumus, gnojówki roślinne itd.)
    Aby zabezpieczyć cedr przed brązowieniem/rdzewieniem igieł, warto wykonywać opryski wyciągiem ze skrzypu polnego.
    W miejscu, gdzie będzie rosnąć cedr, powinna być obecna mikoryza. Można kupić gotową szczepionkę mikoryzową w sklepach ogrodniczych, albo spróbować ją stworzyć domowymi sposobami (przykład na końcu instrukcji)

    Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego:

    Zbierz tegoroczny skrzyp polny (około 1kg), włóż do wiadra lub beczki plastikowej i zalej 10-ma litrami wody. Pojemnik przykryj i mieszaj raz dziennie. Proces fermentacji zakończy się po 2-3tygodniach (gnojówka nabierze ciemnej barwy i nie będzie się burzyć). Po tym okresie przefermentowany roztwór gotowy jest do użycia. Rozcieńcz gnojówkę w stosunku 1:1(jedna porcja gnojówki na jedną porcję wody) i podlej wokół wszystkich cedrów. Zawsze po użyciu gnojówki ziemię należy zagrabić. Dodatkowo możesz zrobić wyciąg ze skrzypu polnego i wykonać oprysk (dwukrotny w odstępach 3-dniowych)


    Wyciąg: 1kg świeżego ziela skrzypu zalewamy 10-ma litrami wody i odstawiamy na 12-24godziny.Wyciąg rozcieńczamy 1:3(jedna porcja wyciągu na trzy porcje wody).Do tej mieszaniny dodajemy kilka kropli olejku cedrowego(na przyleganie) i wykonujemy oprysk.

    Dokarmianie/mikoryza: Potrzebna jest pszenica ozima (1kg na jeden cedr) Wokół każdego drzewa cedru na obrzeżu koron wykopać kilka dołków o głębokości 20-25cm i wsypać w każdy po garści pszenicy (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem, jeśli nie chcemy, aby zboże rosło nam w ogrodzie), podlewając i przysypując ziemią. Cały proces tworzy mikoryzę - źródło mineralnego pokarmu. Warto też taką pszenicę wsypać do dołku, do którego przesadzamy cedr.


    Orzechy cedrowe zawierają więcej białka (do 20g/100) niż wiele wyrobów mięsnych. Ponadto, białko z tych orzechów jest asymilowane przez organizm prawie w stu procentach.