Duze zdjecie

Iwan-czaj klasyczny 60 g


Cena: 35 zł

Dostępność:


Masa netto: 60g
Skład: Fermentowane liście wierzbówki kiprzycy
Producent: "Iwan Da”, Rosja, Bierdsk (Syberia)
Smak: O wyczuwalnej goryczce, podobny do czarnej herbaty

Znana w Rosji od setek lat herbata z liści wierzbówki kiprzycy, przez wielu uważana za „najsmaczniejszą herbatę na świecie”.
Dawniej powszechnie dostępna w Europie, przewyższała popularnością herbaty z Chin i innych wschodnich krajów.
Jest to prawdziwy, tradycyjny tzw. ruski czaj, zwany również kiprejem. Hodowany, zbierany i przetworzony na Syberii.


Właściwości:
- normalizuje ciśnienie
- łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
- dodaje energii
- wzmacnia odporność
- pomaga w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
- działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
- poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
- korzystnie wpływa na układ hormonalny

Sposób przygotowania: Zalać gorącą wodą (zalecana temperatura ok. 80 stopni) i pozostawić pod przykryciem na 3-5 minut. Na jedną szklankę naparu wystarczy 1 płaską łyżeczkę Iwan-czaju. Większa porcja ziela sprawi, że herbata będzie mocna i gorzka.

Z wykorzystanych liści można przygotować drugą porcję herbaty, ponownie zalewając wrzątkiem i pozostawiając do naciągnięcia.

Jedne z najstarszych traktujących o cedrze zapisków pochodzą ze starożytnego Egiptu. Egipcjanie wierzyli, że to potężne wiecznozielone drzewo było stworzone przez Ozyrysa - sędziego zmarłych, boga odrodzonego życia. Być może dlatego w ich kraju drewno cedrowe najczęściej było używane do budowy łodzi, komnat grobowych faraonów (faraonowie byli uważani za inkarnację Ozyrysa), trumien i sarkofagów.