Masa netto: 110g
Skład: Fermentowana wierzbówka wąskolistna, korzeń arcydzięgla, owoc jarzębiny, pączki sosny, owoc czeremchy.
Producent: "OOO Megre”, Rosja, Syberia
Smak: Lekko żywiczny, goryczkowy
Znana w Rosji od setek lat herbata z liści wierzbówki kiprzycy, przez wielu uważana za „najsmaczniejszą herbatę na świecie”.
Dawniej powszechnie dostępna w Europie, przewyższała popularnością herbaty z Chin i innych wschodnich krajów.
Jest to prawdziwy, tradycyjny tzw. ruski czaj, zwany również kiprejem.
Hodowany, zbierany i przetworzony na Syberii. Dodatek owoców i pączków
sosny wzbogaca napitek w witaminy, przede wszystkim w duże ilości
witaminy C.
Właściwości:
- normalizuje ciśnienie
- łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
- dodaje energii
- wzmacnia odporność
- pomaga w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
- działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
- poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
- pomocna w anemii, osłabieniu
- korzystnie wpływa na układ hormonalny
Sposób przygotowania:
Zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 3-15 minut. Na jedną
szklankę naparu wystarczy 1 płaską łyżeczkę Iwan-czaju. Większa porcja
ziela sprawi, że herbata będzie mocna i gorzka.
Z wykorzystanych liści można przygotować drugą (i następne) porcję
herbaty, ponownie zalewając wrzątkiem i pozostawiając do naciągnięcia.