Duze zdjecie

Orzechy cedrowe łuskane 500 g


Cena: 149 zł

Dostępność:


Waga netto: 500g
Kraj pochodzenia:  Rosja, Syberia


Delikatne, o specyficznie orzechowym smaku, mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Pozyskiwane z tajgi, nieuprawiane, nienawożone, prawdziwie ekologiczny produkt.

Mogą być smacznym dodatkiem do sałatek lub potraw, albo spożywane jako samodzielna przekąska.

Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, jod, nikiel, srebro, kobalt) czynią orzechy cedrowe znakomitym suplementem diety. Zawierają wszystkie podstawowe aminokwasy (20), więc mogą z powodzeniem zastąpić np. mięso, mleko, jaja, co ma niebagatelne znaczenie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Wartość odżywcza na 100g:
Białko – 17g
Tłuszcz – 63g
Węglowodany – 10,5g
Wartość energetyczna: 677 kcal

Orzechy cedrowe są dla rdzennych mieszkańców Syberii (obok miodu i ryb) podstawowym źródłem pokarmu. Przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków. Między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności. Przetworzone orzechy cedrowe są używane nie tylko jako środek spożywczy, ale również leczniczy - na choroby układu oddechowego, krążenia, trawienia.


Do spożycia na surowo, prażone, pieczone lub gotowane.

Cedr lubi cień, ale od najmłodszych lat nie boi się otwartego słońca. Dobrze rośnie na glinie piaszczystej, na wilgotnych glebach, a nawet terenach zalewowych. Jest odporny na mrozy do 50 stopni.