Bieżące informacje

Otrzymujemy dużo zapytań o żywicę cedrową i balsam cedrowy 70%. Oba te produkty pojawią się najwcześniej pod koniec roku.

Szyszki cedrowe i orzechy z nowych zbiorów pojawią się na przełomie listopada i grudnia.

Do oferty dodaliśmy nowy produkt - krople do oczu z olejem i żywicą cedrową



Administrator,
02.11.2019r




PRZERWA W FUNKCJONOWANIU SKLEPU

Najmocniej przepraszamy za opóźnienia w obsłudze zamówień i wysyłce paczek.

Wszystkie zaległe zamówienia postaramy się wysłać jak najszybciej!

W związku z powtarzającymi się zapytaniami informujemy - żywica cedrowa w kawałkach (50g) będzie ponownie dostępna w październiku. Podobnie szyszki cedrowe - pojawią się w ofercie w październiku/listopadzie.





Administrator,
18.07.2019r




Zmiany i nowe produkty

 

Stali Klienci z pewnością już zauważyli, że część produktów (np. miód) przestała być sygnowana znakiem-hologramem "Dzwoniących Cedrów Rosji". Jest to spowodowane tym, że obecnie trwają prace nad uregulowaniem zasad i kryteriów, według których ten znak jest przyznawany. Mają zostać zastosowane bardziej surowe normy produkcji i pozyskiwania surowców. Dlatego na chwilę obecną, tylko produkty własne, wytwarzane bezpośrednio przez firmę "Megre", sygnowane są tym logo.


   

Na stronie pojawił się nowy rodzaj oleju cedrowego, w butelce 250ml - tak jak wszystkie nasze oleje, jest nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, bez kontaktu z metalem. Co go wyróżnia spośród innych? Cały proces przygotowania i pozyskiwania wykonywany jest przez jedną rodzinę i odbywa się w Cedrowym Domu, bez wykorzystania maszyn. Wyjątkowa dbałość o drobne detale sprawia, że olej ten różni się jakościowo od pozostałych.


 




Prawdopodobnie na przełomie maja i czerwca pojawi się jeszcze jeden produkt - ekskluzywne perfumy cedrowe. Jego opis jest bardzo intrygujący, podobno są tylko minimalnie wyczuwalne jako "zapach", a bardziej podświadomie, jako subtelna siła, wibracje.

Ile w tym prawdy - będzie można przekonać się już wkrótce.






Administrator,
28.04.2019r




PRZERWA WIOSENNA

Obecnie mamy opóźnienie w realizacji zamówień, przepraszamy za utrudnienia!

Administrator,
26.04.2019r




Iwan-czaj

Pierwsze wzmianki o tradycyjnej rosyjskiej herbacie pojawiły się w XII wieku. W kronikach była opisywana jako panaceum na wszystkie choroby. W Europie została nazwana Iwan-czajem, dlatego że Iwanami nazywano dawniej ogólnie Rosjan, więc Iwan-czaj to po prostu «rosyjska herbata». Z kolei w Moskwie i innych miastach Rosji najbardziej rozpowszechniona była nazwa «herbata Koporska» od nazwy wsi, która pierwsza zaczęła ją przygotowywać na większą skalę.


Czym charakteryzuje się Iwan-czaj?

Można go pić bez ograniczeń (w przeciwieństwie do kawy i herbaty nie zawiera np. kofeiny, kwasu szczawiowego).


Posiada wysoką zawartość witaminy C i właściwości przeciwzapalne, dlatego dawniej leczono nim przeziębienie i różne zakażenia, jak również zatrucia (np. alkoholem). Iwan-herbatę poprawia skład krwi, wpływa na zwiększenie ilości hemoglobiny, odbudowuje zdrowie organizmu. Pomaga przy męskich niedomaganiach. Dla kobiet zalecany w charakterze lekkiego uspokajającego napoju, obniża nerwowość i pobudliwość, poprawia stan emocjonalny i pomaga zasnąć. Przy bólach głowy, migrenach Iwan-czaj bywa zalecany nawet przez współczesnych rosyjskich lekarzy. Obniża ciśnienie. Świeże ziele wierzbówki (z której wytwarza się Iwan-czaj) ma właściwości przeciwkrwotoczne, dawniej używane w formie okładów na skaleczenia i rany. Regularne picie Iwan-czaju ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów.


Uważa się, że nie ma przeciwwskazań dla picia Iwan-czaju. Mogą go pić kobiety w ciąży i karmiące matki, dzieci, rekonwalescenci i osoby chore (również z problemami układu pokarmowego, jak wrzody czy zapalenie żołądka). Należy jednak przede wszystkim zachować umiar i kierować się indywidualnymi reakcjami organizmu.



Jak przygotowywać Iwan-czaj?

Sposobów jest wiele – od szybkiego, pięciominutowego zalania wrzątkiem stromym ukropem do długiego staroruskiego – parzenia w samowarze.

Uniwersalny sposób - 1-2 łyżeczki Iwan-czaju wsypać do dzbanka, wlać 0,5 litra gorącej (80-90 stopni) wody i zaparzać pod przykryciem przez 10 minut. Potem napar można rozcieńczyć wrzątkiem. Najlepiej zaparzać w świeżej, źródlanej wodzie.

Administrator,
03.03.2019r





Poprzednia [1] [2] [3] [4] [5] [6] Następna