Duze zdjecie

Orzechy cedrowe w skorupkach


Cena: 80 zł

Dostępność:


Termin ważności: - 12 miesięcy od daty produkcji (zima 2018)
Waga netto: - 1kg
Kraj pochodzenia:  Rosja, Syberia

Orzechy cedrowe w skorupkach nadają się zarówno do spożycia, jak i posadzenia. Procent wschodów z orzechów cedrowych zależy od zbiorów (jakość orzecha) i przygotowania, zwykle wynosi 20%-60%. Dodatkowe informacje odnośnie sadzenia i hodowli cedrów można znaleźć w artykułach na stronie - "Hodowla i pielęgnacja cedrów syberyjskich w Polsce"


Skorupki (jak i jądra orzechów) są wykorzystywane w produkcji silnych nastojów i nalewek przeciwko chorobom układu pokarmowego, krwi i zapaleniom stawów. Można skorupki użyć też jako wypełnienie do poduszek czy materacy leczniczych, ew. jako ściółkę pod drzewa iglaste. Orzechy cedrowe są polecane jako środek pomocny przy kuracji przeciwpasożytniczej wg. Nadieżdy Siemionowej.
Więcej informacji na stronie 153 książki "Szkoła Zdrowia. Uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich"

Sposoby na łuskanie orzechów cedrowych:

  • Orzechy cedrowe można łatwiej wyłuskać (oddzielić jądra od skorupy), jeżeli namoczymy je w wodzie na 10 minut.
  • Można je rozgryzać zębami, łupać dziadkiem do orzechów lub kombinerkami
  • Wśród rozmaitych sposobów krążących w internecie, jeden z ciekawszych na filmie poniżej - łuskanie orzechów cedrowych z użyciem cążków do pazurów dla psa




"Na przestrzeni wielu stuleci materialna i duchowa kultura, samo życie Syberii było ściśle związane z cedrem. Kozacy, którzy przybyli za Ural, nazwali cedr „syberyjskim olbrzymem”, a tobolscy chłopi „tajemnym drzewem”. Dla ludności Górnej Szorii był on „drzewem-krową” i „drzewem-matką”, dla wielu z nas był i pozostaje królem tajgi, cudownym drzewem, panem syberyjskich lasów."