Duze zdjecie

Olejek eteryczny cedrowy


Cena: 29 zł

Dostępność:


Skład: Olejek eteryczny z igieł cedru
Pojemność netto: – 10 ml
Producent: "OOO Megre", Nowosybirsk, Rosja.

 

Cedr syberyjski jest jednym z najbogatszych w fitoncydy drzew iglastych, jego olejki posiadają działanie bakteriobójcze, oczyszczające i jonizujące powietrze. Cedrowy olejek eteryczny, otrzymywany metodą destylacji w parze wodnej, posiada silne działanie antybakteryjne, jest źródłem naturalnych prowitamin i fitoncydów.



   


W medycynie ludowej igliwie cedru znalazło bardzo szerokie zastosowanie, przyrządzano z niego nalewki i wywary leczące zapalenie płuc, astmę, zapalenie zębów i dziąseł. Stosowano je również przy chorobach krążenia i zatruciach. Igliwiem wypełniano poduszki, lub wstawiano ścięte gałązki cedru do wazonu, aby oczyszczały powietrze.





Jak stosować:
Inhalacja – 3-6 kropli na miskę gorącej (wrzącej) wody
Uszlachetnianie tłustych kremów – max. 5 kropli olejku na 15 g kremu bazowego
Masaże – max. 7-8 kropli olejku wymieszane z olejkiem bazowym
Aromatyzacja pomieszczeń – 5-8 kropli nanieść na kulkę z waty lub płatek kosmetyczny i położyć w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze). Można również odświeżać pomieszczenia rozpylaczem, wypełnionym wodą z kilkoma kroplami wody.
Kąpiel – 4-7 kropel na pełną wannę. Osoby z wrażliwą skórą 1-2 krople.
Bania, sauna – 2-5 kropel na 200-300 ml wody wylewanej na rozgrzane kamienie



Uwaga! Stosować w niewielkich ilościach lub rozcieńczone! Tylko do użytku zewnętrznego

"Cedr lubi cień, ale od najmłodszych lat nie boi się otwartego słońca. Dobrze rośnie na glinie piaszczystej i supiesi [mieszanka piasku i gliny 10:1], na wilgotnych glebach, a nawet terenach zalewowych. Jest odporny na mrozy do 50 stopni."