Duze zdjecie

Orzechy cedrowe (nasiona) 1kg


Cena: 100 zł

Dostępność:


Waga netto: - 1000g
Kraj pochodzenia:  Rosja, Syberia

PRODUKT NIEDOSTĘPNY



    Orzechy cedrowe w skorupkach nadają się zarówno do spożycia, jak i posadzenia. Procent wschodów z orzechów cedrowych zależy od zbiorów (jakość orzecha) i przygotowania, zwykle wynosi 20%-60%. Dodatkowe informacje odnośnie sadzenia można znaleźć TUTAJ

    Skorupki (jak i jądra orzechów) są wykorzystywane w produkcji silnych nastojów i nalewek przeciwko chorobom układu pokarmowego, krwi i zapaleniom stawów. Można skorupki użyć też jako wypełnienie do poduszek czy materacy leczniczych, ew. jako ściółkę pod drzewa iglaste. Orzechy cedrowe są polecane jako środek pomocny przy kuracji przeciwpasożytniczej wg. Nadieżdy Siemionowej.


    Sposoby na łuskanie orzechów cedrowych:

    •    Orzechy cedrowe można łatwiej wyłuskać (oddzielić jądra od skorupy), jeżeli namoczymy je w wodzie na 10 minut.
    •    Można je rozgryzać zębami, łupać dziadkiem do orzechów lub kombinerkami/innymi narzędziami

    Spożyta żywica cedrowa wyciąga z organizmu toksyny różnego pochodzenia, pozostałości leków, sole metali ciężkich, radionuklidy. Czyści krew z bakterii, grzybów, pleśni i wirusów.