Duze zdjecie

Iwan-czaj "Tajgowy" 110 g


Cena: 46 zł

Dostępność:


Masa netto: 110g 
Skład: Fermentowane liście wierzbówki kiprzycy, owoc głogu, owoc dzikiej róży
Producent: "OOO Megre”, Rosja, Syberia
Smak: Słodko-gorzki, podobny do zielonej herbaty z owocami

OSTATNIE SZTUKI, PRODUKT NIE BĘDZIE WIĘCEJ DOSTĘPNY W TEJ POJEMNOŚCI

    Znana w Rosji od setek lat herbata z liści wierzbówki kiprzycy, przez wielu uważana za „najsmaczniejszą herbatę na świecie”.
    Dawniej powszechnie dostępna w Europie, przewyższała popularnością herbaty z Chin i innych wschodnich krajów.
    Jest to prawdziwy, tradycyjny tzw. ruski czaj, zwany również kiprejem. Hodowany, zbierany i przetworzony na Syberii. Dodatek owoców głogu i dzikiej róży wzbogaca napitek w witaminy, przede wszystkim w duże ilości witaminy C.

    Właściwości:
    - normalizuje ciśnienie
    - łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
    - dodaje energii
    - wzmacnia odporność
    - pomaga w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
    - działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
    - poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
    - pomocna w anemii, osłabieniu
    - korzystnie wpływa na układ hormonalny

    Sposób przygotowania: Zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 3-15 minut. Na jedną szklankę naparu wystarczy 1 płaską łyżeczkę Iwan-czaju. Większa porcja ziela sprawi, że herbata będzie mocna i gorzka.

    Z wykorzystanych liści można przygotować drugą (i następne) porcję herbaty, ponownie zalewając wrzątkiem i pozostawiając do naciągnięcia.






    Syberyjscy chłopi, obok swoich wsi, przez wieki pielęgnowali cedrowe gaje, posadzone na wzór dzikich - nigdzie więcej na świecie nie spotykane iglaste ogrodnictwo. Przywioskowe cedrowniki stanowiły wspólną własność, i nałożone na nie były surowe prawa: Nie pozwalano na nich paść bydła i rozpalać ognisk, surowo karano za zbijanie szyszek.