Duze zdjecie

Iwan-czaj "Tawołgan"


Cena: 39 zł

Dostępność:


Masa netto: 110g
Skład: Fermentowane liście wierzbówki kiprzycy, kwiat wiązówki, ziele macierzanki, czaga brzozowa.
Producent: "Dzwoniące Cedry sp. z o.o" Rosja, Nowosybirsk
Smak: Kwiatowo-ziołowy, gorzki posmak, rozgrzewający

Znana w Rosji od setek lat herbata z liści wierzbówki kiprzycy, przez wielu uważana za „najsmaczniejszą herbatę na świecie”.
Dawniej powszechnie dostępna w Europie, przewyższała popularnością herbaty z Chin i innych wschodnich krajów.
Jest to prawdziwy, tradycyjny tzw. ruski czaj, zwany również kiprejem. Hodowany, zbierany i przetworzony na Syberii.  Iwan-czaj "Tawołgan" jest polecany dla osób mających nawracające problemy z gardłem, oskrzelami, łatwo się przeziębiających. "Tawołgan" docenią również osoby palące, cierpiące na tzw. kaszel palacza - łagodzi on bowiem jego występowanie i pomaga czyścić płuca z pozostałości dymu i toksyn.

Kwiaty wiązówki mają zastosowane przy grypie i chorobach układu oddechowego, obniżają gorączkę, działają napotnie, przeciwzapalnie.
Macierzanka ułatwia oddychanie, działa osłaniająco i odkażająco na górne drogi oddechowe, rozgrzewa.
Czaga (błyskoporek podkorowy) wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwnowotworowo i odtruwająco.

Właściwości iwan-czaju:
- normalizuje ciśnienie
- łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
- dodaje energii
- wzmacnia odporność
- pomaga w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
- działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
- poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
- pomocna w anemii, osłabieniu
- korzystnie wpływa na układ hormonalny

Sposób przygotowania: Zalać gorącą, nie wrzącą wodą (ok. 82 stopnie) i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Na jedną szklankę naparu wystarczy 1-2 płaskie łyżeczki Iwan-czaju. Większa porcja ziela sprawi, że herbata będzie mocna i gorzka.

Z wykorzystanych liści można przygotować drugą (i następne) porcję herbaty, ponownie zalewając wrzątkiem i pozostawiając do naciągnięcia.