Duze zdjecie

Orzechy "Dzwoniące Cedry"


Cena: 100 zł

Dostępność:


Termin ważności: do marca 2019
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: "Megre sp. z o.o." Rosja, obw. Nowosybirski, wioska Kandaurowo

Delikatne, o specyficznie orzechowym smaku, mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Cały proces przetwarzania orzechów, od zbiorów do pakowania, odbywa się w tajdze, w tzw. Cedrowym Domu, za pomocą drewnianych urządzeń. Orzechy są przechowywane w szyszkach do momentu zapakowania, co zapewnia ich maksymalną świeżość.


Orzechy, które trafiają do Cedrowego Domu, pochodzą ze zbiorów przeprowadzanych z poszanowaniem najlepszych tradycji - zbierane są tylko te szyszki, które same opadły z drzew - bez potrząsania, strącania szyszek kijami i obijania cedrów.


Orzeszki cedrowe mogą być smacznym dodatkiem do sałatek lub potraw, albo spożywane jako samodzielna przekąska.

..........

Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, jod, nikiel, srebro, kobalt) czynią orzechy cedrowe znakomitym suplementem diety. Zawierają wszystkie podstawowe aminokwasy (20), więc mogą z powodzeniem zastąpić np. mięso, mleko, jaja, co ma niebagatelne znaczenie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.


Orzechy cedrowe są dla rdzennych mieszkańców Syberii (obok miodu i ryb) podstawowym źródłem pokarmu. Przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków. Między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności. Przetworzone orzechy cedrowe są używane nie tylko jako środek spożywczy, ale również leczniczy - na choroby układu oddechowego, krążenia, trawienia.




Do spożycia na surowo, prażone, pieczone lub gotowane.


"Dlaczego w cedrowym naczyniu długo nie psuje się mleko, dlaczego w szafie z cedru nie pojawia się mól, dlaczego pszczoły doskonale się czują właśnie w cedrowym ulu? Cedr jest pełen tajemnic."